Vinylbutiken

Etablerad 1999

Vinylbutiken öppnade dörrarna 1999 med vinylplattor och skivspelare som huvudattraktion. Den driftiga grundaren Bengt hade hela tiden en känsla att den utdömda vinylplattan skulle komma tillbaka. Och vem fick rätt, frågar han retoriskt.

Som musiker, en trumslagare med sina första scenframträdanden redan vid 14, hörde Bengt hur väl vinylmediet förmedlade känslor jämfört med cd-skivorna. Han deltog i sina första skivinspelningar i studio vid 16 och har med sig ljudintryck – ”hur det ska låta” – från otaliga spelningar, studiogig och turnéer med säkert trettio olika band. Det var faktiskt under några år med ett band i New York på 90-talet, som tanken att öppna ljudbutik föddes.

Intresset för trovärdig ljudåtergivning föder med tiden expertis. Bengt vet hur man sätter samman prisvärda och välljudande anläggningar. Han erkänner villigt att de tyngre produkter han idag säljer låter knäckande bra, men spelglädjen i även mindre paket med väl matchade delar är sannerligen inget att förakta!

Bengt misstänker att han ägnat mer tid nära riktiga musikinstrument än de flesta i hifi-branschen: ”Mina ljudminnen är troligen förklaringen till varför folk tycker att jag får till så bra musikriggar, där musiken flödar så naturtroget.” Det sitter inte i specifikationerna på produktbladet utan i livs levande, mänsklig uppfattningsförmåga.

Så diskutera och köp ljud av en musiker! Bengt finns en stor del av tiden i Vinylbutikens demorum eller i diskussion över telefon med kunder. Det finns alldeles för många stereoanläggningar ute i landet med imponerande namn på apparaterna, men där summan snarast blivit mindre än vad delarna utlovade…

För framtiden gäller samma recept som nu. Istället för ett stormarknadsliknande utbud av ”grejer” fortsätter Bengt att lyssna på och välja ut bra produkter som kanske är okända för den breda allmänheten men där alla – utom kanske de rena instegsmodellerna – har något som vår man värdesätter högt: apparaten ska inte bara låta ruskigt bra, den ska också ha karaktär.

Läs mer om Vinylbutikens omdömen här

/Erik för Vinylbutiken