Tankar kring 2017 års High End-mässan (HEM)

Så var ännu en ljudmässa avklarad. Vi fick fina kommentarer från åtskilliga besökare men i efterspelet verkar svenska ljudforum ha tappat lite av den ånga de hade uppe för några år sedan. Vi tackar och bockar för de kommentarer som trots allt dök upp, som ovanstående notis i senaste numret av Hifi & Musik (#3 2017), eller följande iakttagelser från Calm på hifi-forumet Euphonia

Då går vi över till motsatta ändan av rummet med Vinylbutikens system som var något mer modest i jämförelse med Stylus.

Om Stylus system tog ut svängarna så var detta system snarast minimalistiskt i jämförelse. Mini-högtalare från Diapason Karis NW

Två Pathos förstärkare tror att modellen heter Classic One MK III. Skivspelare kan ha varit någon från Analog Works? Varje del prismässigt mellan 20-30 kkr. Dyrast var nog stativet från Stillpoints kan jag gissa.

Systemet spelade både stort, dynamiskt och med bredd och djup. Faktiskt utöver förväntan med hänsyn till storleken på högtalarna. Vinylbutiken har lyckats att plocka ihop mindre system med bra musikalisk framtoning de sista mässorna. Det visar att det går att få bra ljud och musikalisk presentation, även om det naturligtvis blir begränsningar framförallt i basområdet. Men magin ligger i mellanregister och diskanten.

Vi tycker signaturen Calm prickade in plus och minus helt rätt! Angående den tynande kommentarslusten är vår teori att den delvis beror på bordsdatorns död. Knappandet på en smartphone är en kommunikationsmetod som knappast befordrar tankeutvecklingen. Det har blivit för krångligt, tar för lång tid att skriva flera stycken text! För att inte tala om hur lågt journalistiken fallit i anseende. Vem vill idag bli skribent? Samtidigt känner man på sig att det luktar förskola att bara skriva en oneliner och avsluta med en ikon som ler eller ursäktar sig. Ett riktigt klämläge.

Vinylbutiken hoppas och tror dock att den nya mutismen är en övergående nyck och att mänskligheten återerövrar sin lust till dialog. Varför inte kring ämnet musik som ju har förmågan att väcka t.o.m. stelfrusna själar till liv!