Hippa etiketten Island

Under sommaren 2013 återutgav Universal Music en liten serie reggae-LP som ursprungligen låg på kultiga indie-etiketten Island Records. Bolaget grundades, som namnet antyder, av en (vit) man med sina rötter på ön, Chris Blackwell. Det var på 1960-talet han insåg att det fanns marknad i England för ett skivmärke som riktade sig till immigranterna från den karibiska ö-världen, främst från Jamaica.

Det var först några år senare bolaget blev känt för sin fingertoppskänsla när det gälle rock och progressiv rock – Roxy Music och King Crimson är väl bara de mest uppenbara namnen.

Universals serie reggaeplattor håller hög klass, några är definitiva klassiker för den som äventyrat sig bortom portalfiguren Bob Marley, Men bolaget lade inte många minuter på att forska i den reggaekatalog de numera förfogar över. Blunda och peka verkar ha gällt i valet av skivetiketter för återutgivningarna. Flera av plattorna har fått en etikettdesign som inte skulle se dagens ljus på flera år ännu när titlarna gavs ut.

Så varför inte ta den här upptäckten som en förevändnning för lite vinylnostalgi? Här är en snabbgenomgång av Islands hektiska etikettsbyten åren då de var ett hett bolag som alla artister ville tillhöra. Islands mest framgångsrika artist Bob Marley får stå i centrum för bildkavalkaden, samt lite utvikningar där vi inte hade någon matchande etikett till hands (eller Marley ännu inte kommit ombord). Några bilder har hämtats in från nätet där de egna skivhyllorna inte räckte till.

Startbilden visar en klassisk ska-singel med The Skatalites, dels som etiketten såg ut i början/mitten av 1960-talet och dels i en nypressning från 1976 sedan den berömda palmträdsetiketten fått en färgstark makeover.